Na rozvoj Prešovského kraja chce vyčleniť viac ako 2,8 milióna eur

24.03.2010 Prešov

Stará Ľubovňa 24. marca (TASR) - Vládny kabinet chce na svojom dnešnom výjazdovom zasadnutí na východe krajiny vyčleniť na rozvoj Prešovského kraja celkovo 2.866.600 eur.
Informuje o tom v návrhu na podporu turizmu v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok a Levoča.
Najviac, 1 milión eur, pôjde na rekonštrukciu športovej haly priamo v Starej Ľubovni. Hala bola totiž vybudovaná ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia. Mesto tiež dostane 500.000 eur na opravu hradu. Renesančný palác prechádza aktuálne už druhou etapou obnovy, na ktorú je potrebná práve spomínaná suma. V prvej etape sa preinvestovalo 702.287 eur na prípravné práce.
Historické pamiatky by si mali zo štátnych peňazí obnoviť aj mesto Levoča a obec Červený Kláštor. V Levoči sa má opraviť hradobný múr za 200.000 eur. Kláštor kurtizánov v blízkosti Červeného Kláštora by mal za 96.600 eur vyriešiť havarijný stav svojej muzeálnej expozície.
Okresy východného Slovenska majú podľa predkladateľa, rezortu hospodárstva, vysoký potenciál na rozvoj turistického ruchu. Ministerstvo však pripomína, že turizmus je oblasťou služieb, a preto je výrazne závislý od spotrebiteľského dopytu, a teda aj od reálnych príjmov obyvateľstva. \"Výraznejšiu zmenu jeho vývoja možno očakávať až v súvislosti s celkovým rastom slovenskej ekonomiky, \" vysvetľuje rezort.
 

Vyberte región